Kerboran'da halk odaklı belediyecilik anlayışını yeniden hayata geçireceğiz

Kerboran halkının, kendilerini dinleyen, sorunlarını önemseyen, çözüm bulmaya çalışan bir belediyeye hasret kaldığını belirten DEM Parti'nin belediye eşbaşkan adayı Asya Gezer, halk odaklı belediyecilik anlayışını hayata geçireceklerini söyledi.

YEREL SEÇİMLER

DEM Parti'nin Kurdistan'da yeniden almayı hedeflediği yerlerin başında Kerboran (Dargeçit) geliyor.

2016 yılında kayyum atanan HDP'li Kerboran Belediyesi, seçim usulsüzlükleri ile 2019'da AKP'nin eline geçti. Şubat ayında 600 civarında hayali seçmen kaydının yapıldığı tespit edilen ilçede AKP seçimleri kazanmak için devletin tüm kurumlarını seferber etmiş durumda.

Kerboran'da DEM Parti'nin kadın belediye eşbaşkan adayı Asya Gezer. İlköğretim ve lise eğitimini Kerboran'da tamamlayan Asya Gezer, Ege Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden mezun oldu. Kerboran'a döndü ve burada bir süre öğretmenlik yaptı. 2014 yılında Kobanê işgaline karşı geliştirilen eylemsellik sürecinde abisi Bilal, kimliği belirsiz kişilerce sokak ortasında katledildi, kardeşi Mehmet Emin ise polis kurşunuyla felç bırakıldı. Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi'nde idari personel iken tutuklanan Asya Gezer, öz yönetim direnişleri sürecinde tutuklanan DBP Kerboran İlçe Yöneticisi kardeşi Garibe Gezer ile beraber cezaevinde kaldı.

Kerboran'da kayyumun ve AKP'nin temel belediyecilik faaliyetlerini dahi yerine getirmediğini ve halkın yıllardır kendi sorunlarını dinleyen, çözüm bulmaya çalışan yerel yöneticilere hasret olduğunu dile getiren Asya Gezer, "Hala yolu olmayan yerler var. Yaptıkları tek şey, ilçe merkezindeki parke taşlarını söküp köylere göndermek. İnsanlara, 'Alın bu taşlarla yolunuzu yapın' diyorlar. Belediyeyi aldığımızda insanlarımıza hak ettikleri hizmeti götüreceğiz" dedi.

MEVCUT BELEDİYENİN HİZMETLERİ SEÇİM YATIRIMINA DÖNÜK

Sözlerine 2019 yerel seçimlerinde AKP'nin yalnızca 664 oy farkıyla Kerboran Belediyesi'ni aldığını hatırlatarak başlayan DEM Parti Kerboran Belediyesi Eşbaşkan Adayı Asya Gezer, AKP'nin 2019 da yaptığı gibi 31 Mart yerel seçimlerinde de Kerboran'ı elinde tutmak adına birçok hileye başvurduğunu, ilçede 600 kadar hayali seçmeni tespit edip YSK'ya bildirip başvuruda bulundukları halde YSK'nın başvurularını reddettiğini belirtti: "2019 yerel seçimlerinde baskı ve tehdit ile, kimi yerlerde de maddi tehditlerle kendilerine oy toplamaya çalıştılar. İnsanların engelli ve yaşlı maaşlarını kesmekle tehdit ettiler. Bizim açımızdan sonuçları çok tartışmalı bir seçim sonrasında belediyeyi böyle aldılar. Bu dönemde de aynı şeyi yapıyorlar. 600 civarında hayali seçmen kaydını tespit ettik. YSK'ya başvuruda bulunduk ama YSK başvurumuzu reddetti. Devletin tüm kurumlarının ve imkanlarının, AKP'nin kazanması için seferber edildiğine şahit oluyoruz. Beş yıldır yolu olmayan mahallelere ve köylere, sadece oy istemek için iki ay içinde asfalt döktüler. Daha yeni şahit olduk, halktan birini arayıp sizi ziyaret etmek istiyoruz demişler. Aradıkları kişi de evimin yolu yok, isteseniz de araçla gelemezsiniz, demiş. Bunca zamandır yolun olmadığı bir yere oy alabilmek için mıcır döküp yol yapmışlar. Zamanında yapmaları gereken hizmetleri seçim sürecinde oy almak için böyle pazarlık konusu haline getiriyorlar."

AKP'nin Kerboran'ı yönettiği beş yıl boyunca asgari düzeyde belediyecilik faaliyetlerini dahi yerine getirmediğini vurgulayan Asya Gezer, belediyenin maddi imkanlarının iktidar ve iktidara yakın çevrelerin rant ve talanına açıldığını kaydetti. Beş yıllık süre zarfında ilçe genelinde ciddi bir arazi yolsuzluğu yapıldığını belirten Gezer, insanların belediye eliyle mülksüzleştirildiğine dikkat çekti: "İlçe girişindeki tapulu arsaların hazineye devredilmesi için devreye girdiler. İnsanların topraklarına bedellerinin çok daha altında ödemeler yaptılar. Sonrasında da ölçümleri birbirine ekleyip devredilenden farklı arazileri ortaya çıkardılar. Çok ciddi bir mağduriyet yaşatıldı. Bu arazilerin ihaleleri belli başlı kişiler etrafında döndü ve bu çıkar odakları zenginleştirildi. Bu dolaylı yoldan demografik yapıya bir müdahale niteliği de taşıyor. Toprağı olmayan, geçimini sağlayamayan insan kendisini göç etmek zorunda hissediyor."

GENÇLERE KERBORAN’DA KALMALARI İÇİN SEBEPLER YARATACAĞIZ

Kurdistan genelinde kayyum rejiminin yarattığı tahribatların Kerboran'da doğrudan AKP eliyle yapıldığının altını çizen Asya Gezer, Mêrdîn genelinde olduğu gibi iktidarın Kerboran'da gençlere ciddi bir yönelimi olduğunu belirtti. Gençler üzerinden toplumu geleceksizleştirme politikalarını boşa çıkarma noktasında yerel yönetimlerin üreteceği alternatiflerin önemine dikkat çeken Asya Gezer, gençlere kalmaları için sebep yaratmak gerekliliğini vurguladı: "Kurdistan'da kayyumlar eliyle uzun zamandır bir geleceksizleştirme politikası yürütülüyor. Burası AKP belediyesi idi, burada doğrudan AKP yaptı. Hizmet ettikleri zihniyet aynı olduğu için yönelimleri de aynı. Gençlere ve kadınlara çok ciddi bir yönelim var. Mardin genelinde TÜGVA faaliyetleri çok arttı. Bizim ilçemizde de gençleri TÜGVA üzerinden iktidar yanlısı gruplara yaklaştırmaya çalışıyorlar. Düzenledikleri spor müsabakaları, sosyal etkinlikler hep bu amaçlı. Bu zihniyet kendisine çekemediğini de mutlak bir şekilde yalnız, çaresiz hissettirmeye çalışıyor. Son yıllarda birçok genç başka şehirlere, Avrupa'ya bu duygularla gitmek istiyor, gidiyor da. 2019 seçimleri öncesinde kayyum vardı ve Gençlik Kültür Merkezi'ni kapadı. Gençler burada hem kültür sanat faaliyetleri yürütüyordu hem de sosyalleşebiliyordu. Belediyeyi aldığımızda gençlere kendilerini ifade edebilecekleri alanlar açmayı tasarlıyoruz. Gençlik kültür merkezlerini tekrar aktif hale getireceğiz. Eğitimlerine destek olacağız. İş imkanları sağlamak, meslek edindirmek de önemli. Bu sorunların hepsine dair çalışma yürüteceğiz. Gitmeleri için değil kalmaları için sebepler yaratacağız."

KERBORAN KADIN BELEDİYECİLİĞİNİN ÖNCÜSÜ

Eşbaşkanlık sistemini şekillendirenin kadın özgürlük mücadelesi olduğunu vurgulayan Asya Gezer, Mêrdîn'in kadın belediyeciliği açısından Kurdistan'ın öncü kentlerinden biri olduğuna ve çok güçlü kadın belediye başkanları çıkardığına dikkat çekti. Kurdistan'da yıllardır sürdürülen özgürlük mücadelesinin en önemli boyutlarından birinin erkek egemen feodal zihniyete karşı var olma savaşı veren kadın özgürlük mücadelesi olduğunu vurgulayan Asya Gezer, kadın belediyeciliğine ve Kerboran'da hayata koymak istediği projelere dair şunları söyledi: "Bunca yıldır Kurdistan'da bir özgürlük mücadelesi var, Bizim aynı zamanda kendi içimizde erkek egemen ve feodal zihniyete karşı da bir mücadelemiz var. İnsanlar hala 'Kadın belediye başkanı, bir erkek kadar etkili olamaz' diyebiliyor. Bunu eminim benim gibi birçok arkadaşım da yaşamıştır. Mardin kadın belediyeciliği açısından yıllardır güçlü bir model oluşturdu. Eşbaşkanlık sistemi var, Ama birçok belediyemizde imza yetkisi resmi belediye başkanı olarak kadınlarda. Çok güçlü kadın belediye başkanları oldu bu şehirde. Ama hala belediye başkanı erkek olsa daha etkili olabilir diye düşünenler, imza yetkisinin kadında olmasını yadırgayanlar oluyor. Bu yüzden kadın özgürlük mücadelesinden bir milim taviz vermemek gerekiyor. İktidar da aslında kadınların yerel yönetimde ne kadar güçlü bir duruş sergilediğinin farkında. Kayyum atanan yerlerde ilk olarak kadın kurumlarımızı kapatıyor. Belediyelerimizdeki kadın daire başkanlıklarını kapatıyor. Yönetime geldiğimizde belediyedeki kadın istihdamını mutlaka arttıracağız. Dargeçit'te Süryani Çarşısı var, buradaki dükkanların bir kısmını kadınlara tahsis edeceğiz. Kadınlar burada hem el işi hem de yöresel yemekler yapacaklar. Ekonomik olarak da kendilerini güçlendirecekler. Bu projeyi çok boyutlu olarak ele alacağız. Dargeçit'in tanıtımına kadınlar vasıtasıyla katkı sunmayı hedefliyoruz. Mardin geneli için de büyükşehirden ilçelere kadar kadın eşbaşkanlarımızla güçlü bir ortaklaşma ile birçok projeyi hayata geçireceğimizi düşünüyorum, dönem dönem bir araya geldiğimizde arkadaşlarda da bu heyecanı görüyorum. Mardin bu dönemde de kadın belediyeciliğinin örnek kenti olacak."

SEÇİMİ KAZANACAĞIZ

Kerboran halkının hem kendisine ait olmayan bir belediye tarafından yönetiliyor olmaktan hem de yıllardır asgari düzeyde dahi belediyecilik hizmeti alamamaktan dolayı 31 Mart seçimlerine yönelik kazanma isteminin büyük olduğunu belirten Asya Gezer, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsanlarımız 2019'dan beri AKP tarafından yönetiliyor. Kendilerini dinleyen, sorunlarını önemseyen, çözüm bulmaya çalışan ve halk içine karışan birilerini görmeye hasret. Bunu açık açık dile getiriyorlar. Bir an önce belediyeyi bizlerin devralmasını istiyorlar. Tabii öğüt de veriyorlar 'Siz bizdensiniz, sakın özünüzü kaybetmeyin. Geldiğiniz yeri unutmayın, belediyeyi alınca da sokaklara çıkın, bizimle iç içe olun. Dediğim gibi gözetilmeye, önemsenmeye hasretler. Genel seçimler sonrasında bir motivasyon eksikliği yaşandı ama o süreç de halk toplantıları ile gerekli dersler çıkartıldı. Yerel seçimler Kurdistan'da her zaman daha coşkulu geçen bir süreç. İnsanlar doğrudan yaşadıkları yerleri yönetecek kişileri seçiyor, sanırım bu duygu o coşkuyu sağlıyor. Tabii kurulan delegasyonların, adayların ön seçim ile halk tarafından belirlenmesinin de etkisi büyük. Halka adayları biz belirledik seçimi de yine biz kazanacağız duygusunu verdi. Sahiplenme durumu gelişti. Hedefimiz belediyeyi AKP'nin elinden almak ve Kerboran'ı çok daha yaşanılabilir bir yer haline getirmek. Hala suyunu olmadığı, şebekeden kaynaklı suyun kirli aktığı yerler var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. En temel belediyecilik faaliyetlerini bile yıllardır yapmadılar. İnsanların hizmet beklediği çok fazla konu var. Yönetime geldiğimizde bunların hepsine teker teker el atacağız.”